понеділок, 21 грудня 2015 р.

Армата проти армади і дронів

НАТОвське розуміння сучасного бою дещо відрізняється від пост-совкового та китайського. Останні досі роблять ставку на важку бронетехніку, а саме - на танки. Що стосується китайців, то їх можна зрозуміти, бо на рубіж тисячоліть вони вийшли з технікою, яка була спроектована майже 50 років тому. Зрозуміло, що Китай увійшов в смугу повної модернізації армії, зокрема - бронетанкових сил. У підсумку були створені машини, що вийшли на рівень сучасної техніки, випередивши російську бронетехніку. Зараз росіяни посилено розробляють свою Армату, щоб не відстати хоча б від китайців. Але фокус у тому, що зараз кількість танків, що знаходиться на озброєнні РФ і Китаю, просто величезна. Досить сказати про те, що танкові війська Бундесверу налічують близько 300 танків, а французів і того менше. Грубо кажучи, росіяни тільки в Лугандон поставили більше танків, ніж у цих двох країн. Відставання від західних технологій росіяни компенсують величезною кількістю «консервів» - танків застарілих конструкцій.

Китайці ж прямо зараз штампують свій основний бойовий танк Type 99 (ZTZ-99) в таких кількостях, що складається враження про плани ведення колосальної сухопутної наступальної операції на рівнинній ділянці континенту. Причому, противник передбачається не надто радикально озброєний ефективними протитанковими засобами. Якщо уважно подивитися на карту, то можна легко зрозуміти, куди передбачається рушити цю броньовану армаду.

Що характерно, такий стан речей не викликає серйозного ажіотажу у країн НАТО і в першу чергу - США. В основному вони допилюють свої Абрамси, Леклерки і Леопарди. Навішують на них нову електроніку, міняють движки і гармати, але радикально нового робити не поспішають. Ходять чутки, що ведеться проект спадкоємця Леопарда і Штати щось там проектують, але ніяких проривів не спостерігається. Мало того, спостерігається бурхливий розвиток легкої бронетехніки. У Штатах недавно була просто бійка за контракт на нові броньовики та бронетранспортери. Німці теж вводять до складу Бундесверу новітні БТРи, ну і не тільки вони.

Тут працює загальний підхід країн НАТО до того, якою буде наступна війна. Очевидно, що на перше місце ставиться доцільність. Справді, якщо машина в 20 тонн масою може виконати приблизно те ж коло завдань, що і 60 тонна, то перевага віддається першій. Мало того, виявляється, що на сучасному етапі розвитку протитанкові засоби однаково ефективні як проти БТРів, так і проти танків. Тобто, їх живучість не сильно відрізняється. Будь-яке збільшення товщини або комбінування захисту танка, миттєво компенсується створенням тандемного або подібного йому боєприпасу. Подальші роботи по захисту ведуть до позамежного подорожчання кінцевого виробу. Динамічний захист, оснащена декількома радарами - хороша штука, але ускладнює конструкцію машини і подовжує прайс, не кажучи вже про ремонтно-відновлювальні роботи, а кардинально ні на що не впливає.

У підсумку виходить картина, що надзвичайно дорогий обвіс оптоелектронного прицільного комплексу, спеціально виготовлена ​​гармата та інші ніштяки, покликані дати можливість вразити ціль на дистанції 4 км, тим самим убезпечивши себе від вогню у відповідь, метровий обвіс кевлара і динамічних шашок все одно не допоможе від ракети, що прилетіла з більшої відстані, яка вдарить у верхню проекцію, де немає всіх цих чудових іграшок і $4-6 млн. згорять так само, як горить БТР в п'ять разів дешевше.

Тобто, на цій фазі розвитку озброєнь протитанкові засоби є набагато ефективнішими, ніж танки. Мало того, Штати спеціально розробили авіаційні протитанкові комплекси для літаків, вертольотів і дронів, які просто нічого іншого не роблять, як палять танки. Причому, чим далі, тим більше ця задача перекладається саме на дрони. Грубо кажучи, танк стане жертвою пристроїв на порядок простіших і дешевших за нього. У таких умовах ввалювати величезні бюджети в створення чергової мішені для дрона, оснащеного ракетою - абсурд! Але герої не шукають легких шляхів і росіяни ліплять Армату, а китайці готують до випуску VT-4, який за характеристиками затикає російське «диво» за пояс. Тим часом ті, хто реально дивиться на речі, не лізуть в цей смітник і роблять те, що зрівняє і китайські і російські танки в кінцевій категорії «металобрухт».

Так, стало відомо про те, що вже й турки почали випуск власних протитанкових дронів «Bayraktar TB2», що є платформою для двох протитанкових 37,5 кг ракет UMTAS. Враховуючи те, що дане озброєння відповідає стандартам НАТО, не важко припустити дуже швидке отримання ним тих же функцій, що й сучасні американські дрони, здатні самостійно відшукувати відповідні цілі і наводити на них своє озброєння. Це означає, що турки серйозно сприймають погрози Путіна і вже приготували засіб для видалення жала у її сухопутних військ. Що характерно, турки освоїли випуск власної бронетехніки і вертольотів, тепер черга за дронами. Як ми знаємо, Ізраїль поступово переходить на дрони у своїх штурмових операціях. Так що саме це і є тенденція передових армій світу.

anti-colorados

Немає коментарів:

Дописати коментар