вівторок, 11 листопада 2014 р.

Походження "Бука" російських терористів: розслідування Bellingcat

Короткий зміст

Дана доповідь являє собою аналіз відомостей з відкритих джерел, зокрема соціальних медіа, стосується пускової установки "Бук", яка була знята на фото та відео на сході України 17 липня і може бути пов'язана із збиттям Рейсу 17 Малайзійських Авіаліній.
Хоча в відкритих джерелах є інформація і про інші аспекти трагедії MH17, команда розслідування MH17 [порталу цивільних журналістських розслідувань] Bellingcat вважає, що це розслідування дає достовірну інформацію про походження та рух Бука, знятого на фото і відео 17-го липня. Команда розслідування MH17 порталу Bellingcat також вважає, що на багато що залишилися нерозкритими питання трагедії MH17 дасть відповідь офіційне розслідування, а наше розслідування можливо завдяки вивченню матеріалу з відкритих джерел, які інші організації випустили з уваги.
Дана доповідь розділена на три розділи. У першому розділі вивчаються відомості з відкритих джерел, пов'язані з рухом "Бука" на сході України 17-го липня, у другому представляються докази того, що "Бук", що потрапив на відео і фото 17-го липня, має російське походження і входив до складу колони, що прямувала до українського кордону в кінці червня, а в третьому вивчається, що відбувалося з машинами, що перебували в тій же колоні, після 17-го липня.
На думку команди розслідування MH17 порталу Bellingcat, є неспростовні докази того, що діючі в Україні сепаратисти 17-го липня контролювали пускову установку "Бук" і перевозили її з Донецька в Сніжне на трейлері. Пускова установка "Бук" було вивантажено з трейлера в Сніжному приблизно за три години до збиття MH17 і згодом була знята на відео, проїжджаючи контрольований сепаратистами Луганськ без однієї ракети.
Команда розслідування MH17 порталу Bellingcat також вважає, що той же самий "Бук" знаходився в колоні, ехавщей з 53-й зенітно-ракетної бригади в Курську до українського кордону в рамках навчань, що проходили з 22 червня по 25 липня, причому в цей період частина колони відокремлювалася від основної колони, в тому числі і пускова установка "Бук", яку було знято на фото і відео в Україні 17-го липня. Є переконливі докази того, що російська армія надала сепаратистам на сході України пускову установку "Бук", яка була знята на фото та відео на сході України 17-го липня.
Доповідь доступна у форматі PDF [англійською мовою] - Origin of the Separatists 'Buk A Bellingcat Investigation.
Інтерактивну карту, на якій показано "Бук" сепаратистів і червнева і липнева колони в Росії, можна подивитися тут.

Розділ 1: Бук 17-го липня

Після збиття MH17 в соціальних мережах з'явилися фотографії і відео, на яких, за словами авторів, була зображена пускова установка "Бук" поблизу від місця падіння MH17. C допомогою різних інструментів і методик команда розслідування MH17 порталу Bellingcat зуміла точно визначити місця зйомки цих фото і відео і приблизно визначити час зйомки багатьох з них. На підставі цієї інформації команда розслідування склала маршрут пускової установки "Бук" за контрольованою сепаратистами території на сході України 17-го липня.




Фотографія пускової установки "Бук" в Донецьку, Україна, 17-го липня 2014 року, з сайту Paris Match.

Донецьк

25-го липня в щотижневому журналі Paris Match була опублікована фотографія пускової установки "Бук", транспортованої на вантажному трейлері по контрольованому сепаратистами місту Донецьку. Нам вдалося точно визначити місце зйомки: трейлер рухався по шосе Н21 по напрямку на схід.
На запит сервісу верифікації контенту Storyful в Paris Match відповіли, що фото було знято "близько 11 ранку 17-го липня". Тіні, що відкидаються машиною, відповідають цьому часу доби. В Paris Match також підтвердили, що дане зображення є найякіснішим з наявних у них. У пості в твіттері від 12:32 (за місцевим часом) 17-го липня говориться про те, що "Бук" був помічений на перетині бульвару Шахтобудівників та проспекту Ілліча зверненим на схід, у напрямку Макіївки. Цей твіт узгоджується з місцем і напрямком руху, зображеним на фото Paris Match. Зателефонувавши за телефонним номером на борту трейлера, Paris Match зв'язалися з власником компанії, який заявив, що вантажний автомобіль був викрадений сепаратистами і що іншого такого в регіоні немає.



Скріншот з відео, знятого в Зугресі, Україна, 17-го липня 2014 року.

Зугрес і Шахтарськ

17-го липня на Youtube було завантажене відео, на якому сфотографований в Донецьку Бук їде по місту Зугрес, приблизно в 36 кілометрах на схід по шосе H21 від місця зйомки фото Paris Match. За допомогою інформації в описі відео нам вдалося визначити точне місце зйомки відео (що проходить через Зугрес шосе Н21), а також те, що пускова установка "Бук" продовжувала рухатися на схід. В твіті, зараз віддаленому, також стверджувалося, що відео було знято близько 11:40, проте підтвердити цей час за допомогою наявної інформації виявилося неможливо. В твіті, розміщеному в 12:41 (за київським часом), говориться, що три танки і "Бук", покритий маскувальною сіткою, проїхали Шахтарськ, місто на схід від Зугреса і на захід від Тореза, з'єднаний з ними шосе Н21.


Фотографія з Тореза, Україна, 17-го липня 2014 року.


Торез


Фото вище широко поширилося в інтернеті ввечері 17-го липня. Команда розслідування MH17 порталу Bellingcat не змогла знайти більш раннього розміщення цієї фотографії, ніж пост користувача російської соціальної мережі "ВКонтакте" (VK), розміщений в 20:09 (за київським часом) 17-го липня. Команда розслідування припускає, що фото споконвічно було розміщено на сторінці ВКонтакте "підслуханих в Торезі", але потім було видалено. І знову ми змогли встановити точне місце зйомки фото, а за допомогою видимих на фото тіней нам вдалося визначити, що воно було знято приблизно в 12:30.

Це час узгоджується з постами в Твіттері Вконтакте місцевих жителів, які повідомляють, що бачили колону військової техніки, що їхала на схід через Торез у напрямку до Сніжного незабаром після полудня. Три твіти, в яких описана пускова установка і супроводжувала її колона, що проїжджали через Торез, були розміщені в 12:07, 12:15, і 12:26 за місцевим часом. В постах ВКонтакте повідомляється, що в колоні було три танка; ці пости були розміщені в 13:14 і 14:14, що підтверджує інформацію, розміщену в твіттері до збиття MH17.
Крім цих повідомлень свідків, після збиття Боїнга місто також відвідали журналісти, які отримали підтвердження інформації про помічену 17-го липня колоні. Журналісти Guardian і Buzzfeed приїхали в Торез 22-го липня і опитали місцевих жителів, які підтвердили як час, так і маршрут проїзду пускової установки "Бук" по Торезу по напрямку на Сніжне по шосе Н21.



Фотографія і скріншот з відео, на яких відображена пускова установка "Бук" в Сніжному, Україна, 17-го липня 2014 року.


Сніжне


На фотографії в Твіттері відео в YouTube відображена пускова установка "Бук" в місті Сніжне. На відміну від попередніх фото та відео "Бук" рухається не на трейлері, але своїм ходом. Ми точно визначили місце зйомки відео і встановили, що Бук прямував на південь, виїжджаючи зі Сніжного. Ми також визначили місце зйомки фотографії: вулиця Карапетяна, 13а, менш ніж в кілометрі на північний захід від місця зйомки відео. На основі тіней на фотографії вдалося встановити, що вона була знята приблизно в 13:30.

25 серпня Associated Press повідомили, що "17-го липня кореспонденти AP бачили в місті Сніжне припарковану на вулиці гусеничну пускову установку з чотирма ракетами SA-11 "земля-повітря". Ця громіздка пускова установка також відома як" Бук М-1 ". Три години по тому люди в шести милях (10 кілометрах) на захід від Сніжного почули гучний шум, а потім побачили, як з неба падають уламки і тіла жертв катастрофи Рейса 17 Малайзійських Авіаліній. За три години до збиття MH-17 було 13:20 за київським часом, що відповідає часу, визначеному за тіням на фото в Сніжному.



Скріншот з відео, знятого в Луганську, Україна, 17-го липня 2014 року.


Луганськ


Останнє відео було розміщено в Інтернеті Міністерством Внутрішніх Справ України 18-го липня. На цьому відео пускова установка "Бук" знову їде на трейлері, але тепер на ній не вистачає принаймні однієї ракети. Російське Міністерство Оборони заявило на прес-конференції 21 липня, що насправді це відео було знято на території, контрольованій українською владою:

"ЗМІ повідомляли про переміщення пускової установки« Бук-М1 »на трейлері, нібито здійснюваний з українською на російську територію. Це явна підтасовка матеріалів. Знімки вироблялися в місті Красноармійську, що підтверджується які є поруч з дорогою банером, на якому вказана адреса автосалону по вулиці Дніпропетровська 34. А сам Красноармійськ з 11 травня перебуває під контролем української армії ".



Зверху - текст білборда в Луганську відповідно до прес-конференції Міністерства Оборони РФ.

Знизу - фотографія того ж білборда, зроблена жителем Луганська.

Проте розслідування Bellingcat показало, що ця заява російського Міністерства Оборони ложно; також нам вдалося встановити точне місце зйомки відео в контрольованому сепаратистами Луганську. Хоча точний час зйомки визначити не представляється можливим, три окремих докази побічно підтверджують заяву Міністерства Внутрішніх Справ України, що відео було знято рано вранці 18-го липня:


- Відео було знято приблизно в 75 кілометрах на північ від Сніжного.

- З чотирьох ракет, якими зазвичай озброєна пускова установка "Бук", відсутній як мінімум одна. Також на фотографії пускової установки "Бук" в Торезі видно чотири ракети, і місцеві жителі свідчили, що на проїздила по Торезу пусковій установці "Бук" було чотири ракети.
- Маскувальна сітка на ракетах, яку видно на фотографії з Тореза, на відео з Луганська відсутній.

Трейлер


Очевидно, що на відео і фотографіях, на яких зображена пускова установка "Бук" на сході України, фігурує один і той же трейлер, а його власник заявив, що він єдиний у своєму роді в регіоні. Є докази того, що сепаратисти неодноразово використовували той же трейлер для перевезення техніки після 17-го липня.




Фотографія з Макіївки, Україна, розміщена 6-го серпня 2014 року.



6-го серпня 2014 року в мережі з'явилася фотографія, на якій трейлер перевозить військову машину по місту Макіївка, межує на сході з Донецьком. Хоча дошка з телефонним номером була прибрана, це явно той же самий трейлер, що використовувався 17-го липня.



Зліва - супутникове зображення трейлера на Google Earth на стоянці прокату техніки 24 -го липня 2014. Справа - супутникове зображення трейлера на тому ж місці 9-го серпня 2014 року.



Вивчивши історію супутникових фотографій стоянки прокату техніки, з якою взяли трейлер, можна виявити червоний трейлер з білою кабіною, який присутній на стоянці завжди в єдиному екземплярі. Порівнявши супутникові зображення від 24-го липня 2014 року і від 9-го серпня 2014 року, можна визначити, що в цей період трейлер був переміщений, що узгоджується з його використанням в іншому місці 6-го серпня.



Зліва - фотографія трейлера від 26-го серпня 2014-го року.

Праворуч - скріншот з відео з тим же самим трейлером, знятого сепаратистами 26-го серпня.

26-го серпня 2014 року в інтернеті було розміщено фотографія та відео з ідентичним трейлером. На відео є жінка, раніше з'являлася на знятих сепаратистами відео, і, мабуть, трейлер використовувався для перевезення пошкодженої військової машини.


Висновок



На основі наявної інформації команді розслідування MH17 порталу Bellingcat представляється очевидним, що сепаратисти перевозили пускову установку "Бук" по своїй території 17-го липня і використовували той же трейлер, на якому транспортували пускову установку "Бук" 17-го липня, принаймні ще двічі в серпні. Пускова установка "Бук" була вивантажена з трейлера в Сніжному і потім перевезена на тому ж самому трейлері в контрольований сепаратистами Луганськ, при цьому у неї була відсутня принаймні одна ракета.



Карта шести точок, в яких пускова установка "Бук" була помічена 17-го і 18-го липня на території на сході України, контрольованої сепаратистами

Розділ 2: Червнева колона і "Бук №3х2"

Наприкінці червня 2014-го року з території 53-й зенітно-ракетної бригади під Курськом виїхала колона, яка попрямувала до українського кордону, офіційно в рамках навчань. За допомогою широкого спектра відкритих джерел команді розслідування MH17 порталу Bellingcat вдалося зібрати свідчення пересування колони, визначити мету колони, встановити її зв'язок з 53-й бригадою, а також зібрати докази того, що одна з пускових установок "Бук" в колоні - та ж сама пускова установка "Бук", яка була знята на фото та відео в Україні 17-го липня 2014 року по дорозі з Донецька на Луганськ на контрольованій сепаратистами території на сході України.

Колона


Скріншоти з різних відео із червневою колоною, знятих місцевими жителями

Команда розслідування MH17 порталу Bellingcat зібрала 16 відео, розміщених в соціальних мережах, включаючи "ВКонтакте", Youtube, Інстаграм і "Однокласники", на яких відображена колона 53-й бригади, їдуча з Курсу 23-го червня в Міллерово 25-го червня. Команда розслідування MH17 порталу Bellingcat також зуміла визначити точне місце зйомки кожного відео і шляхом порівняння військової техніки, зображеної на різних відео, підтвердити, що на всіх цих 16 відео відображена одна і та ж колона.
Також вдалося знайти повідомлення місцевого ЗМІ про рух колони, в якому присутні зображення техніки з тієї ж колони. Згідно з місцевими жителями, розмовляє з солдатами в колоні, їх "перекидали на кордон з Україною" для посилення прикордонного контролю ".
Також нам вдалося виявити зв'язок колони з 53-й бригадою за допомогою постів військовослужбовців 53-й бригади в соціальних мережах. Наприклад, в цьому пості військовослужбовця бригади Василя Ільїна 25-го червня 2014 видно установки "Бук" з номерами, а також номерний знак одного з використаних військових тягачів, які збігаються з технікою на відео колони. На фотографіях, розміщених на згодом віддаленої сторінці військовослужбовця бригади Івана Краснопрошіна, також видно машини, котрі входили в колону.


Фотографія, розміщена на сторінці Василя Ільїна ВКонтакте 25-го червня 2014 року.


Зліва - номерний знак ХР 8236 50 в червневій колоні.
Праворуч - той же номерний знак на фотографії Василя Ільїна від 25-го червня.


Вгорі - Бук №231 з червневої колони.

Внизу - Бук №231 на фотографії Василя Ільїна від 25-го червня.



Зліва - вантажівка в червневій колоні з номерним знаком 0639 АН 50.

Праворуч - та же вантажівка на фотографії, розміщеній в Інтернеті Іваном Краснопрошіним.


На фотографіях, розміщених в акаунтах військовослужбовців 53-й бригади в соціальних мережах, зображені свідоцтва їх підвищення після навчань, що пройшли з 22 червня по 25 липня. Ці дати важливі не тільки тому, що 23-го червня колона була помічена в русі у напрямку до кордону, але й тому, що, як розповідається Розділі 3, деякі машини повернулися на базу до 19-го липня.



Фотографії свідоцтв, розміщені військовослужбовцями 53-й бригади в акаунтах в соціальних мережах.


"Бук №3х2"



Найважливіша деталь в цій колоні - наявність того ж "Бука", який був знятий 17-го липня 2014 року в русі за контрольованою сепаратистами території, і який деякі пов'язують із збитою MH17. Команда розслідування MH17 порталу Bellingcat називає цей Бук "Бук №3х2", оскільки, мабуть, фарба середньої цифри облізла. Він фігурує в 8 з 16 відео, на яких знята колона з 23-го червня по 25-е червня, і команді розслідування MH17 порталу Bellingcat вдалося встановити відповідність особливостей пускової установки в колоні з такими пускової установки, знятої на фото і відео в Україні 17 -го липня. Команда розслідування MH17 вважає, що це відповідність свідчить про те, що машина, помічена в колоні, і машина, помічена в русі за контрольованою сепаратистами території 17-го липня - це одна і та ж машина.




Скріншот з відео Бука №3х2 в Старому Осколі, Росія, 23-го червня 2014-го року.

Фотографія Paris Match, знята в Донецьку 17-го липня, виявилася вкрай цінної для підтвердження походження та приналежності пускової установки "Бук". Збігається два ключових елементи: білі позначки на борту машини і пошкодження бортових екранів над гусеницями "Бука".



Відмітки на системах "Бук", що входили в червневу колону.



На борту Бука №3х2 є наступні позначки:
- Номер одиниці, зазвичай складається з трьох цифр.
- Транспортні позначки, в даному випадку коло з хрестом і напис "Н = 2200".
- Біла мітка на бортовому екрані.
- Інша біла мітка на іншому борту машини.
Як і у випадку з іншими російськими бойовими машинами, виявленими в Україні під контролем сепаратистів, були зроблені спроби приховати номер бойової одиниці. Проте як і раніше можливо зіставити позначки, оскільки такі оцінки не наносяться на все ракетні системи "Бук" ідентичним чином. Тому на кожному "Буке" номер розташований трохи по-іншому, а додаткові позначки, наприклад, транспортні, не збігаються. Якщо навіть додаткові позначки однакові, вони розташовуються не цілком ідентично. Також на "Буке №3х2" (середня цифра нерозбірливий) мається ще одна біла мітка на бортовому екрані, яка, очевидно, не має призначення, і, можливо, є просто плямою випадково розбризканої фарби. Також варто зауважити, що частина цих відміток можна розглянути на фотографії, знятої в Сніжному.

На фотографії Paris Match видна верхня частина облізлою цифри, хоча більша частина номера бойової одиниці і верхня частина цифри "2" зафарбовані. Повернувши фотографію Paris Match, її можна накласти на зображення "Бука №3х2" в російській колоні:



Порівняння накладенням "Бука" на фото Paris Match і "Бука 3х2" в Росії.

З цих зображень ясно, що положення відміток збігаються. Також команда розслідування MH17 порталу Bellingcat спробувала провести таке порівняння з іншими ракетними системами "Бук" з України і з Росії. Більше жодна порівняння, виконане командою розслідування MH17 порталу Bellingcat, не дало збіги всіх елементів, які збігаються на зображеннях "Бука №3х2" в Росії та "Бука" з фото Paris Match.

"Відбитки пальців"

Крім порівняння відмітин на машинах, команда розслідування MH17 порталу Bellingcat також змогла виявити іншу особливість ракетних систем "Бук", що відрізняється у різних машин: пошкодження бортового екрану. Бортовий екран над гусеницями систем "Бук" легко піддається пошкоджень, в результаті чого утворюється унікальний малюнок ушкоджень, який ми називаємо "відбитком пальців бортового екрану". Внизу у завідомо одного і того ж "Бука" на різних фотографіях спостерігається крайнє подібність профілю бортового екрану.


Вгорі: фото від 29-го листопада 2013 року.
Посередині: фото від 23-го червня 2014 року.
Внизу: фото від 23-го червня 2014 року.

Команда розслідування MH17 порталу Bellingcat порівняла відбитки пальців бортового екрану декількох пускових установок "Бук" в Росії та Україні, щоб виявити можливу відповідність відбитку пальців "Бука" на фотографії Paris Match. На кожному з наступних зображень відбитків пальців бортового екрану червоною лінією позначений "Бук" з фотографії Paris Match.



Вгорі: "Бук" з фото Paris Match, знятого в Донецьку 17-го липня.

В центрі: "Бук №3х2" з відео, знятого під Старим Осколом в Росії 23-го червня.

Внизу: український "Бук №312" з відео, знятого в березні в районі Ясинуватій (Донецька область, Україна).


Вгорі: український "Бук №312", знятий під Соледаром в Донецькій області. Нижче: "Буки" російської 53-й зенітно-ракетної бригади з відео, знятих 23 червня в Росії, та фото з аккаунта військовослужбовця.

З цих "Буків" найбільшу збіг профілю бортового екрану спостерігається у "Бука №3х2", який в червні перевозили під Старим Осколом. Багато інших фотографії явно не збігаються з "Буком" з фото Paris Match, включаючи "Бук" №312, знятий на відео в Україні. Внизу ще одне порівняння профілів бортових екранів на двох фото показує подібність, видиме як в окремо виведених лініях коливань, так і на фотографіях:


Вгорі: "Бук №3х2", знятий в Старому Осколі, Росія в червні
Внизу: "Бук", знятий в Донецьку, Україна, кореспондентом Paris Match 17-го липня 2014 року.

Однак є одна невідповідність: у правій частині порівняння спостерігається невелике, але значне розходження під транспортними відмітками, але це, насправді, ще більше підтверджує, що це один і той же "Бук". Оскільки фотографія Paris Match була випрямлена, будь-яке пошкодження бортового екрану, видане назовні, викликає спотворення, що не видиме на жодному фото, знятому перпендикулярно борту, наприклад, на тих фото, які використовувалися для порівняння відбитків пальців бортового екрану. Це означає, що за наявності відмінності пошкодження бортового екрану, що викликає таке розходження, має бути видно, а якщо воно видно, це ще більше підтверджує те, що це одна і та ж машина.


Зліва: фотографія Paris Match з Донецька, де видно пошкодження бортового екрану "Бука"
В центрі: скріншот з відео, знятого в Старому Осколі, де видно пошкодження бортового екрану "Бука №3х2"
Справа: скріншот з відео зі Старого Оскола, де видно пошкодження бортового екрану "Бука №3х2".
Це пошкодження дійсно видно на двох відео "Бука №3х2", знятих в Росії: одне в Старому Осколі (2:02), де пошкодження видно ззаду, і інше з Авдіївки (0:50), де то ж пошкодження видно з протилежного ракурсу . Пошкодження знаходиться на тому ж місці, що і невідповідність відбитків пальців "Бука" з фото Paris Match, що додатково підтверджує, що "Бук" на фото Paris Match - та ж машина, що проїхала по Росії в колоні 53-й бригади у напрямку до українському кордоні в кінці червня 2014 року.

Висновок

Команда розслідування MH17 порталу Bellingcat вважає, що пускова установка "Бук", знята на фото та відео в процесі переміщення по території, контрольованій сепаратистами, 17-го липня - та ж машина, що бачили в колоні, що їхала по Росії до українського кордону до кінці червня 2014 року.


Карта маршруту червневої колони від Курсу до Міллерово поблизу українського кордону. Кожна точка позначає спостереження колони, підтверджене відео, викладеними в соціальні мережі.

Розділ 3: Липнева колона

Після збиття MH17 на різних сайтах з'явилися відео, на яких знята військова колона, що їде по Росії. Колона складалася з декількох транспортних машин, які везли закриті тканиною бойові машини, а також дві незакриті системи "Бук". Команда розслідування MH17 порталу Bellingcat зуміла визначити маршрут колони і те, що ця колона належала до 53-й зенітно-ракетній бригаді. Принаймні одна машина з липневої колони також перебувала в складі червневої колони. Також принаймні одна заряжающая машина "Бук", помічена в червневій колоні, була знята на відео 20-го липня біля ділянки кордону, контрольованого сепаратистами, в сотнях кілометрів від місця, де вона перебувала в складі червневої колони.

Колона

Команді розслідування MH17 порталу Bellingcat вдалося виявити 10 відео, розміщених з 19-го по 20-те липня 2014 року, на яких фігурує військова колона з декількох машин, включаючи закриті тканиною машини на військових тягачах. Вдалося виявити приналежність машин в цій колоні до 53-й зенітно-ракетній бригаді за допомогою наступного зображення, отриманого з відео, знятого в Федосіївка 20-го липня. На відео видно БТР-80 з номером 993.


Скріншот з відео із Федосіївки

Та ж машина відображена на фотографіях ВКонтакте Сани Рєзнікова, який, згідно з інформацією на його сторінці, служив в 53-й бригаді з 2013 по якийсь момент в 2014 році.


БТР-80 в 53-й зенітно-ракетній бригаді.

Інші військовослужбовці цієї бригади також розміщували фотографії тієї ж машини з аналогічними маркіровками.
Хоча багато машини липневої колони, очевидно, мають номерні знаки, відмінні від знаків з червневої колони (в тих випадках, коли їх можна розібрати), принаймні одна машина, помічена в червневій колоні, перебувала також і в липневої колоні.


Зліва: скріншот з відео зі Старого Оскола, знятого 23-го червня. Справа: скріншот з відео із Федосіївки, знятого 19-го липня. Обидва номерних знака - ХР 0030 50

На підставі відео, зібраних командою розслідування MH17 порталу Bellingcat, також вдалося відстежити рух колони, поміченою 19-го і 20-го липня. На відео, знятому в Федосіївка 19-го липня, мабуть, відображена колона в самій ранній точці маршруту, що проходив через місто Старий Оскол, потім через Олексіївку на південний схід від Старого Оскола, і, нарешті, ще на південний схід через Ольховатку 20-го липня.

Одне з відео 20-го липня представляло особливий інтерес для команди розслідування MH17 порталу Bellingcat. Це відео було завантажене з міста Каменськ-Шахтинський більш ніж в 300 кілометрах від місця зйомки інших відео, знятих 20-го липня. На цьому відео через місто везуть заряджаючу машину "Бук".


Вгорі: заряжающая машина "Бук" в червні.
Внизу: та ж машина 20-го липня в Каменськ-Шахтинський.

Команді розслідування MH17 порталу Bellingcat вдалося визначити точне місце зйомки відео: встановлено, що машина перебувала на трасі М21, що йде на схід від українського кордону, приблизно в 20 кілометрах від неї. Машина прямувала на південь, можливо, в російський прикордонний місто Донецьк (не слід плутати з містом Донецьком в Україні). Раніше повідомлялося, що Донецьк служить точкою переходу частин з Росії на контрольовані сепаратистами території України.


Вгорі: скріншот з відео 20-го липня в Каменськ-Шахтинський.
Внизу: те ж місце в Google Street View.

Є дві помітні відмінності від відео з цим же "Буком" в червні. По-перше, ракети знаходяться в іншому положенні, а по-друге, вони накриті сіткою камуфляжу. Хоча це свідчення ні в якому разі не є неспростовним, команда розслідування MH17 порталу Bellingcat зазначає, що їм зустрічалася маскувальна сітка тільки на ще одній машині: "Буку", знятому в Україні 17-го липня.


Вгорі: скріншот з відео 20-го липня в Каменськ-Шахтинський.
Внизу: фотографія пускової установки "Бук", знята в Торезі 17-го липня.

Висновок

На основі наведеної вище інформації команда розслідування MH17 порталу Bellingcat робить висновок, що в якийсь момент в кінці червня машини, котрі входили в зняту 23-го червня колону 53-й зенітно-ракетної бригади, розділилися. Деякі машини повернулися на базу 53-й зенітно-ракетної бригади в Курську і приєдналися до колони з бази 19-го липня, тоді як як мінімум одна машина - заряжающая машина "Бук" - мабуть, покинула основну колону і попрямувала до українського кордону в сторону прикордонного переходу, утримуваного сепаратистами. На даний момент не вдалося визначити, коли колона, знята 23-го червня, повернулася на базу 53-й зенітно-ракетної бригади в Курську, або скільки бойових одиниць було в колоні. Однак ясно, що принаймні одна пускова установка "Бук" (№3х2) з колони, знятої 23-го червня, перебувала на контрольованій сепаратистами території 17-го липня, а три дні потому було завантажене відео, на якому відображена заряжающая машина "бук "дуже близько від українського кордону. З урахуванням встановлених проміжків часу, логічних маршрутів і фотодоказів, можливо, що ця заряжающая машина "Бук" входила в ту ж колону, зняту 23-го червня, що і "Бук №3х2", і використовувалася для його підтримки. Однак довести таку взаємодію між цими машинами не представилося можливим.



Вгорі: карт маршруту липневої колони від Старого Оскола до Ольховатки. Кожна точка позначає спостереження колони, підтверджене відео, викладеними в соціальні мережі.
Внизу: заряжающая машина "Бук" в Каменськ-Шахтинський, на південь від Ольховатки.

Подяки

Команда розслідування MH17 порталу Bellingcat

Тіммі Аллен
Ендрю Хаггард
Еліот Хіггінс
Вели-Пекка Ківімакі
Іггі Останін
Арік Толер

Цей звіт складено спільно з допомогою Slack.com

Дякуємо Mapbox за допомогу зі створенням карт, використаних в цьому розслідуванні




2 коментарі:

  1. Рашистський солдат задокументував весь маршрут Бука до місця збиття Боїнга https://youtu.be/it0p8UenWOY

    ВідповістиВидалити