понеділок, 10 жовтня 2016 р.

Міністра освіти закликають скасувати мовні гетто в Україні

В Україні в тисячах шкіл для національних меншин порушуються європейські норми та право дітей національних меншин у повноцінному отриманні освіти мовою нашої держави

Письменниця Лариса Ніцой звернулася до міністра освіти та науки Лілії Гриневич з відкритим листом, в якому закликає переглянути навчальні плани та привести ситуацію з викладанням предметів у школах національних меншин державною мовою України у відповідність до норм та європейських стандартів.

Листа підписали громадські діячі та активісти Володимир Наконечний, співзасновник спільноти «Україномовний Київ»; Дмитро Понамарчук, президент Фонду вільних журналістів імені Вячеслава Чорновола; Ірина Григораш, лікар; Любов Голота, головний редактор газети «Слово Просвіти», письменниця, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка.
«Уже багато років в Україні існують так звані сегреговані школи для національних меншин, викладання в яких провадиться мовою національної меншини, і викладання державною мовою у цих школах або не ведеться, або зведене до мінімуму, що грубо порушує усі європейські норми. У цих школах відбувається дискримінація дітей за мовною ознакою, вони недостатньо оволодівають державною мовою нашої країни і це заважає їм, уже дорослим, повноцінно інтегруватися в українське суспільство», - йдеться в листі.
В ньому зазначається, що у Європейських законах, а саме в Європейській Хартії захисту регіональних мов або національних меншин, Рамковій конвенції про захист національних меншин та Гаазьких рекомендаціях щодо прав національних меншин на освіту, які ратифікувала Україна, говориться, що національні меншини зобов’язані інтегруватися в суспільство через оволодіння державною мовою, а також про те, що школи з викладанням виключно мовою меншини – не відповідають європейським нормам.
«На жаль, в Україні в тисячах шкіл для національних меншин порушуються європейські норми та право дітей національних меншин у повноцінному отриманні освіти мовою нашої держави, що має великі негативні наслідки. Просимо Вас звернути увагу на цю проблему, припинити ганебну дискримінацію дітей національних меншин, які проживають у нашій країні, переглянути навчальні плани та привести ситуацію з викладанням предметів у школах національних меншин державною мовою у відповідність до норм та європейських стандартів», - звертаються громадські діячі та активісти до міністра освіти та науки.

Джерело: Главком

Немає коментарів:

Дописати коментар