середу, 5 листопада 2014 р.

Які втрати будуть у російської армії, якщо Путін кинеться пробивати кримський коридор?

Російська агресія коштуватиме до 40 000 убитих і поранених російських військовослужбовців, більше 120 бойових літаків, близько 700 одиниць бронетехніки ТІЛЬКИ ЗА МІСЯЦЬ військових дій. 

В останні дні все більше розмов в мережі Інтернет про можливий наступ російської армії в південному і центральному напрямі Донбасу, яке ставить своєю метою пробиття коридору в Крим через територію Південної України, а також розширення території ДНР, з метою відкинути українську армію від Донецька на 30- 40 кілометрів. Нібито в генштабі Росії розглядають можливість захоплення Кримського каналу і Запорізької АЕС, з тим, щоб забезпечити воду в Крим і знеструмити Україну, задушити її промисловість. На даний момент до 20 000 російських військових і близько 15 000 найманців знаходяться на території Донбасу, підконтрольній бойовикам. Внесемо ясність і розвіємо побоювання - сил російської армії для прориву і створення коридору в Крим недостатньо і навряд чи найближчим часом ці плани здійсненні. 

Південний напрямок видимо прикривається мінімум 3-4 бригадами ЗСУ за підтримки полку артилерії. Центральний напрямок має судячи за назвами частин, що миготіли в ЗМІ не менше число військових. Структура сил в кожному з секторів видимо така - 2 механізовані бригади, одна бронетанкова, одна аеромобільна. При цьому всьому дивізіон самохідної артилерії і дивізіон (полк) буксованої артилерії. Також на кожному з напрямків дивізіон РЗСО. 

В повітрі південний і центральний напрям прикривають сили повітряного командування Центр - 6 дивізіонів ППО С300 в Дніпропетровську, 3 дивізіони ППО Бук1м в районі Маріуполя, більше 40 бойових літаків (МІГ29, Су 27, Су 24), і Південь - 7 дивізіонів С300 і близько 30 Су25 в районі Одеси, Миколаєва та Херсона. 


Другий ешелон ЗСУ, що знаходиться на віддаленні близько 70-100 кілометрів від переднього краю оборони, швидше за все складається з оперативного резерву командування в кількості не менше 6-8 бригад. Війська другого ешелону - це таємниця покрита мороком - їх число, місцезнаходження, внутрішній склад абсолютно невідомі. Можна припустити, що війська другого ешелону складаються з підрозділів змішаного типу ЗСУ та Національної гвардії, якій надано важке озброєння в вигляді танків і бронетранспортерів. Таким чином в зоні конфлікту на центральному та південному напрямку ЗСУ і Національна гвардія можливо має в своєму розпорядженні близько 14 бригад та до 10-ти окремих батальйонів (територіальної оборони, добровольчих), прикритих 80 пусковими установками ракет ППО середньої і великої дальності, а також 70 -75 бойовими літаками. Чисельність особового складу сухопутних сил після доукомплектації до 2500 в бригаді або всього 35000 плюс до 5000 добровольчих батальйонів і батальйонів територіальної оборони. Разом ми маємо ТІЛЬКИ в центральному та південному секторі близько 40 000 озброєних військових, приблизно 600 танків і бронетранспортерів, до 300 знарядь, які прикриваються з повітря потужної ППО і досить великим числом літаків. Також є резерви округу в Одеській, Миколаївській, Херсонській областях, які оціночно становлять можливо порядку 30 000 особового складу. Ці сили прикривають кримський напрямок. 

Якщо Росія кине свою авіацію, скільки вона втратить літаків? 

За статистикою локальних військових конфліктів на 1 дивізіон ППО в середньому припадає близько 5-6 збитих літаків противника, після чого втрати складуть порядку 50% боєздатності комплексу протиповітряної оборони. Тобто до 50% поразки української ППО, вона встигне збити близько 75 літаків противника. Якщо до цього додати повітряні бої, в яких імовірно виучка льотчиків та можливості приблизно рівні, то втрати складуть ще близько 30-35 літаків. Сюди слід додати також і комплекси ППО, що знаходяться безпосередньо у військах. Це близько 40-50 самохідних ЗРК "Оса", "Тунгуска" та "Стріла -10", до 100 ПЗРК "Стріла - 2" і "Голка", близько 100-150 буксируваних ЗСУ 2х23 мм. Вони зможуть нанести шкоди ще мінімум 10-15 літакам. 

Таким чином до втрати 50% ППО України в зоні можливого вторгнення Росія втратить близько 120 своїх бойових літаків в разі інтенсивного застосування авіації за тиждень боїв. 

Скільки Росія втратить бронетанкової техніки? 

На жаль ми не володіємо точними даними про чисельність протитанкових засобів в зоні АТО, але орієнтовно зосереджено до третини загальної чисельність ПТРК і протитанковій артилерії. А це близько 300 ПТРК різних типів і до 170-200 одиниць протитанкової артилерії. Також на озброєнні військових кілька тисяч РПГ 23 і РПГ 7 і безвідкатних знарядь "Рапіра", які при вмілому використанні можуть вражати прицільно броньовані цілі на дистанціях до 300-400 метрів. Великокаліберні кулемети ДШК, "Скеля" та КПВТ, автоматичні гранатомети - це все застосовне проти легкоброньованих цілей і автомобільного транспорту. Ймовірність ураження одним пострілом з ПТРК однієї мети становить близько 80% в умовах бою, знаряддя - до 20%. Ймовірність ураження з РПГ порядку 10-15% в умовах інтенсивного бою. 

В зоні АТО можливо знаходиться близько 20 вертольотів МІ24 з протитанковими ракетами "Штурм", дальність ураження яких становить до 6000 метрів в денний час. Середнє співвідношення знищених одиниць бронетехніки на один протитанковий вертоліт становить порядку 10-15: 1. 

Потенційно втрати російської бронетанкової техніки в разі спроби прориву коридору в Крим можуть скласти близько 600-700 одиниць до моменту зниження боєздатності українських підрозділів на 50%. 

Втрати особового складу? 

Розрахункові втрати особового складу при штурмі укріплених позицій як правило втричі перевищують втрати оборонців. При цьому для того, щоб операція прориву російської армії могла мати розвиток, необхідно обвалити до 30% українського фронту в зоні АТО. 

Відповідно це руйнація комунікацій, які обороняють приблизно 6000 військових першого ешелону. Для того, щоб обвалити цей фронт (втрати 80% боєздатності оборони), в цих місцях російським військам і найманцям, чия боєздатність є невисокою, доведеться втратити до 12 000 убитих і поранених. А при розвитку наступу і зустрічі з другим ешелоном українських військ, втрати складуть не менше, а можливо і більше число, оскільки війська противника потрапляють під сильні флангові удари української армії на всьому протязі. Але навіть якщо взаємні втрати у зустрічних ударах складуть 1: 1, то армія Росії, щоб пробити коридор втратить близько 15 000 убитих і поранених до моменту 60% -ної втрати боєздатності українських військових. Це без урахування того, що швидше за все значна частина військ російської армії опиниться в зоні переваги української авіації і ППО, а це збільшить втрати. 

При такій ситуації потенційно втрати складуть близько 25 - 30 тис. російських військовослужбовців і найманців убитими і пораненими протягом перебігу першого тижня військових дій. АЛЕ - через тиждень в української армії буде вже сформований і перекинутий додатковий резерв військ для відбиття атаки на Південному напрямі, скоріше всього у складі 4-5 бригад, знятих з інших напрямків, а також до 30-40 одиниць авіації. Що при флангових ударах з Півночі розірве комунікації противника на вузькому коридорі. Для протидії третього ешелону ВСУ доведеться ввести додатково другий ешелон військ, відповідної кількості, втрати в яких можуть досягти 50% особового складу при відбитті флангових атак зходу. А це ще близько 6000 убитих і поранених. 

Таким чином російська армія тільки протягом перебігу перших двох тижнів втратить близько 35 тис. Убитими. При цьому навіть у разі утримання коридору, флангові удари триватимуть і пізніше унаслідок сильної розтягнутості комунікацій противника і зручних плацдармів для контратаки і зустрічного наступу. Це знову ж таки, кожен день сотні життів. Місяць такої війни, це додатково 5-6 тисяч убитих і поранених. 

Що в результаті? 

Російська операція по прориву і створенню сухопутного коридору в Крим, а також розширення території, захопленої бойовиками на Донбасі коштуватиме більше 40 000 убитих і поранених російських військовослужбовців, більше 120 бойових літаків, близько 700 одиниць бронетехніки ТІЛЬКИ ЗА МІСЯЦЬ військових дій. Це більше, ніж СРСР втратив в Афганістані за 10 років військових дій. А якщо підсумувати попередні втрати (за різними даними тільки до 4500 убитих російських військових і найманців) - це більше ніж втрати СРСР у будь-якому військовому конфлікті за час після Другої Світової Війни. І при цьому російські війська будуть знаходиться під постійною загрозою потужної контратаки української армії з Півночі, яка рано чи пізно відбудеться. 
Резюме. 

А чи варті такі втрати, а також подальші жорсткі санкції амбіцій кремлівських політиків? Чи не до самогубства штовхає власний народ путінська команда? Коли десятки тисяч сімей в Росії залишаться без чоловіків, батьків, дітей, коли вулиці міст будуть завалені безногими і безрукими інвалідами, коли повертатимуться тисячі похоронок з діагнозом "загинув на навчаннях" або "інфаркт міокарда"? Будь-яка розсудлива людина, дивлячись на ці цифри, зрозуміє, що спроба розширити військові дії, спроба посилити агресію, призведе до загибелі російської держави, її економіки, а потім і політичної складової в плині наступних декількох місяців. 

  Віктор Шевчук

Немає коментарів:

Дописати коментар