суботу, 4 квітня 2015 р.

Ворогу потрібен привід

Я дуже старий, і "міжнародним становищем" цікавлюся, щонайменше з 1990 року. Якщо ви пам'ятаєте, як почалася друга Чеченська війна, я вам можу освіжити пам'ять, а якщо ні, то розповім.
У 1999 році добровольчі з'єднання Шаміля Басаєва, що не були підконтрольні тодішньому уряду Чеченської республіки (де-факто незалежною після перемир'я 1996 року) і президенту Аслану Масхадову, перейшли кордон республіки Дагестан і захопили там кілька населених пунктів.

Для здійснення цієї бойової операції Басаєв набрав добровольчі загони з чеченської молоді. Озброєні стрілецькою зброєю, вони вирушили в Дагестан, щоб сколихнути там антиросійське повстання. Невідомо, чим керувався полководець Басаєв, чи думав, що утримає нові території і звідти почнеться розпад Росії, або ж просто хотів підкреслити, хто в Чечні справжній лідер.

Незаперечні лише два факти. Після цієї акції російська армія усією міццю обрушилася на Чечню, чеченці зазнали поразки, сотням тисяч людей довелося покинути республіку, десятки тисяч загинули.Насмілюся навіть сказати, що чеченський дух був глибоко зломлений війною, брат пішов на брата, а по закінченні наступу росіян республіку передали в руки Рамзана Кадирова, який взявся покінчити з усіма ідеями про незалежність.

Другий факт - на тлі перемоги в Чечні в РФ запанував Путін, а Росія почала "вставати з колін", що обернулося зараз катастрофою для Грузії та України.
Неважливо, чи підкупив Басаєва Борис Березовський, який проштовхував Путіна в президентське крісло. Важливо, що Шаміль Басаєв узявся охмуряти своїх воїнів за допомогою спеціальної ідеології - суміші націоналізму з вахаббітскім розумінням ісламу (ісламська держава, халіфат).
Перейдемо до українських реалій. Існування добровольчих формувань, підконтрольних тільки своїм польовим командирам, які сповідують незрозумілу і небезпечну ідеологію - це бомба уповільненої дії. Ніхто не знає, в який момент і з яких причин який-небудь "добровольчий" корпус вирішить, що необхідно звільнити Крим або Кубань. У відповідь ми можемо отримати ядерну бомбу в центрі Києва, наприклад. І вічного Путіна - переможця всієї Європи.
Зараз ми воюємо не із сепаратистами, а з імперіалістами, прихильниками того самого злого зла, від якого хочемо триматися подалі. Ми як Чечня, якій не вдалося звільнитися, Україна відкупилася мінськими угодами, щоб отримати свободу від Москви. У цей час ворог накопичує сили для нового удару, і йому обов'язково буде потрібен привід.
Тому - консолідація військової потужності - тільки в руках регулярної армії, добровольці повинні потрапляти на фронт тільки через військкомат, а не через фейсбук. Єдиний центр, що віддає накази, без всяких виключень.
Всі, хто проти такої постановки питання, повинні бути роззброєні.

Євген Іхельзон

Немає коментарів:

Дописати коментар