суботу, 14 лютого 2015 р.

Гітлер не називав себе фашистом

Росія - класична фашистська держава, причому ідеологія гітлеризму поділяється і підтримується більшістю її жителів.

Прочитав в московських "Відомостях" відмінну колонку Антона Олійника про загрозу фашизму в Росії. Власне, це навіть не прогноз - це справджений прогноз. Автор пише про можливість встановлення фашистської диктатури в Росії, вважаючи, що вона буде підтримана і елітою, і суспільством, розчарованих в демократичних інститутах і міжнародному праві. Але це вже сталося. У сучасній Росії практично відсутні демократичні інститути. Тут немає парламенту, незалежного суду, місцевого самоврядування, від вільних ЗМІ залишилися одні недоноски - саме тому, напевно, "Відомості" змушені писати про фашизм в майбутньому, а не в теперішньому часі. Партійна система після Криму теж остаточно ліквідована. "Єдина Росія", "Справедлива Росія", КПРФ і ЛДПР можуть в будь-який момент об'єднатися в якусь Націонал-соціалістичну робітничу партію Росії, всі будуть тільки раді.
Адже - нагадаю - мітинги на Болотній проходили якраз проти фальсифікації результатів парламентських виборів, тобто малося на увазі, що кількість голосів, поданих за яку-небудь "Справедливу Росію", має значення. Опозиція оголошена "п'ятою колоною". Великий бізнес - як і в Рейху - фінансує прожекти влади. Фюрер теж є. Чого ще не вистачає. Ах, так. Антон Олійник: "Фашизм як соціальне явище означає нездатність відстоювати свої інтереси у відносинах з оточуючими інакше, ніж за допомогою насильства. Він поширюється паралельно з запереченням існуючих у внутрішній і зовнішній політиці формальних інститутів. Фашизм - це припинення дискусії на найважливішому місці та надання заключного слова «товаришеві маузеру». Ставка на силу, зроблена Росією у зовнішній політиці, проявила себе спочатку під час конфлікту в Південній Осетії, а тепер в Україні. Росія заявила про свої інтереси та готовність їх відстоювати силою спочатку несміливо, ховаючи розпізнавальні знаки на формі солдатів і бронетехніці, а потім все більш відкрито".

Тому не варто тішити себе ілюзіями. Росія - класична фашистська держава, причому ідеологія гітлеризму поділяється і підтримується більшістю її жителів. І це сталося не сьогодні і навіть не вчора, про небезпеку подібного розвитку подій я попереджав ще в 1999 році. Просто на тлі Майдану Росія остаточно скинула маску - і спочатку ми, а потім і весь інший світ побачили огидний оскал її державності. Те, що творення фашизму проходить під гаслами боротьби з ним, теж не повинно нікого обманювати. Як точно помічає Антон Олійник, Гітлер не називав себе фашистом, він був націонал-соціалістом. Його державна ідеологія була пізніше кваліфікована як різновид фашизму - і російська державність при Путіні є саме таким різновидом. Не більше - але й не менше.

В історії практично не було випадків модернізації фашистських режимів - хіба що Іспанія після Франко, але каудільйо не був класичним фашистом, він лише вмонтував фалангістів в свою політичну систему. Це приблизно так, як Путін вмонтував у свою, вже фашистську політичну систему, комуністів. Фашистський режим може тільки загинути. За яких обставин - вирішувати історії.

Немає коментарів:

Дописати коментар