понеділок, 4 червня 2012 р.

Дві мови,- одна країна, але два народи

"Ми маємо право не вчити і не використовувати українську мову, ми за імплементацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин (надалі Хартія), - приблизно таке основне гасло представників організацій на кшталт "Русскоязычная Украина". Хто чув про таке "право" у Європі, до чого тут Хартія у якої у зовсім інше завдання? У країнах Європи, насамперед ти француз чи німець, а вже потім йде мова про твоє арабське чи турецьке походження і твою рідну мову. На таких засадах проводиться інтеграція національних меншин у політичну націю. Це цивлізоаний підхід.


У нас на першому місці пропонують поставити навіть не етнічне походження, а мовну ознаку. Спочатку ти російськомовний, потім ти росіянин, угорець, румун, потім ти громадянин України, а вже у четверту чергу, - ти українець. І колєсніченки хочуть вбити людям в голову, що якщо ти російськомовний етнічний українець, то всеодно ти "недоукраїнець", ти інший, бо ти російськомовний, тобі обовязково треба мати свою мову і свою окрему територію.


Мовна Хартія передбачає декілька основних принципів:


1. Захищає слабших, рятує мови бездержавних народів від вимирання.

2. Дає мовній меншині мінімальні права, щоб на даній території її мова не зникла з вжитку хоча б на побутовому рівні.

3. Зобов'язує державу дати мовним меншинам стільки прав, скільки та може за даних умов або вважає за потрібне.

Зокрема, у Європейської хартії регіональних мов або мов меншин сказано, що "підкреслюючи важливість міжкультурного діалогу і багатомовності, а також вважаючи, що охорона і розвиток регіональних мов або мов меншин не повинні зашкоджувати офіційним мовам і необхідності вивчати їх" і "враховуючи специфічні умови та історичні традиції різних регіонів європейських держав"

4. Вжиття заходів на захист мовних меншин не повинно зашкодити державній мові, не повинно розколоти народ і розвалити державу.


Що відбувається у нас в Україні? На користь кого за задумом колєсніченків має працювати Хартія? Хартія в Україні, за колєсніченком, отримує цілком спотворені завдання:


1. Захищає сильних, підтримує мову колишнього колонізатора, потужню мову якій нічого не загрожує. (Адже російська мова за будь-яких обставин залишиться в Росії).

2. Дає російській мовній меншині максимальні права, на територіях, де вона нині і так домінує. Це щоб на даних територіях повністю витіснити державну мову, мову корінної більшості.

3. Зобов'язує державу меншість вивищити над більшістю. Дати мовним меншинам, (насправді, з цього скористається переважно російськомовна меншина), а саме 10% населення будь-якої адміністративно-територіальної одиниці, стільки прав, щоб їх мова домінувала. Отож, мовна меншина, що складає 10% буде диктувати умови решті 90% населення.

4. Вжиття заходів на захист мовних меншин витіснить державну мову з половини території України, розколе народ на два народи і розвалить державу.

Сергій Стефанко,
депутат Івано-Франквської міської ради,
фракція ВО "Свобода"

Немає коментарів:

Дописати коментар