суботу, 7 лютого 2015 р.

Путін вирішив почати велику війну - НАТО не проти і пропонує відповідь

Віктор ШЕВЧУК: Путін вирішив почати велику війну - НАТО не проти і пропонує відповідь.
Після переговорів у Москві 6 лютого, Ангела Меркель і президент Франції Олланд повернулися ні з чим - найбільш красномовно про ситуацію в Москві говорять не тільки песимістичні фотографії переговорів, але і відсутність спільної прес-конференції.

Крім того, значно змінилася риторика як провідних країн Заходу, так і представників НАТО. Приміром тепер головнокомандувач силами НАТО в Європі Філіп Брідлав на конференції в Мюнхені заявив, що не виключає військовий варіант розвитку подій в Україні. Але воювати НАТО передбачає з допомогу українській армії, а також сучасної зброї. Також і Франсуа Олланд чесно зізнався, що зустріч в Москві була останнім шансом зупинити велику війну.

Після 6-го лютого не планується більше зустрічей на міжнародному рівні з президентом Росії, як не планується куди-небудь Путіна запрошувати. Після 6-го лютого опускається залізна завіса. Тепер план Заходу такий: "Вчора Байден зустрівся з Туском. Сьогодні Меркель в Мюнхені зустрічається з Байденом і Порошенко. У понеділок - Рада ЄС на рівні глав МЗС. У вівторок або середу - зустріч Меркель з Обамою. У четвер - саміт ЄС. І після цього чекаємо заяву Обами. І готуємо попкорн."- Написав у себе в блозі відомий блогер і журналіст Олексій Гвоздьов. Насправді в кінці наступного тижня буде оголошено швидше за все про повну ізоляцію керівництва Росії та значному посиленні санкцій, а також про постачання оборонної зброї в Україні від Західних партнерів.



Почнемо з санкцій. У самий найближчий час банківська система Росії може завалитися. Це призведе одночасно до обвалу рубля до курсу 150-200 рублів за долар, а також банкрутства низки підприємств. Рейтинг держави Росія наблизиться до дефолту. Крім того, протягом місяця, після того як Захід скине активи Росії в сміттєвий бак (зараз це в процесі) можливе відключення системи SWIFT. Але це ще потребує часу. У той же час - арешт майна Росії та окремих компаній та осіб у справі ЮКОСА, що можливо станеться також протягом місяця - двох. Все це призведе в сумі до падіння ВВП вже не на 5-6%, як прогнозувалося в Росії, а на 20-30% протягом року. Також виникнуть серйозні сумніви в конвертованості рубля. Все разом призведе до обмежень поставок продовольства, високоточних технологій та медичного обладнання, а також медикаментів. Восени 2015 року Росію чекає гуманітарна катастрофа в разі продовження війни.

Путін і його друзі автоматично втрачають і всі свої активи протягом року на Заході, а це близько 500 млдр. доларів компаній і приватних осіб. Але це ще не скоро і це останній козир.

Військова складова. За даними з різних напівофіційних джерел країни НАТО і США розглядають таку номенклатуру військової допомоги Україні: розвідка, системи РЕБ, ППО бригадного рівня, ПТО батальйонного рівня, новітнє обладнання для ведення військових дій вночі, MRAP.

Розвідка - системи узгодження супутникової розвідки і (можливо) - наведення. Системи радіолокаційної розвідки артилерії, систем зв'язку і ППО. Також поставка і БРЛО.

Системи РЕБ - включаючи системи активного придушення противника і протирадіолокацій ударні системи.

ППО бригадного рівня - крім систем типу FIM-92 Stinger, можливо також шведський RBS 70 і ПЗРК "Грім".

ПТО батальйонного рівня - FGM-148 Javelin і найімовірніше польська версія ізраїльського комплексу Spike. Крім того - перехід на стандарт НАТО за калібром автоматичних гранатометів, включаючи постачання всіх компонентів. Також обговорюється питання поставок систем Hellfire і можливо Maveriс надалі, для оснащення штурмової авіації.

MRAP - поставки в основному за рахунок скорочення американського контингенту в Афганістані та Іраку, а також з резервів армії США, включаючи можливо резерв HMMWV і M113.

Також країни НАТО нададуть необхідно кількість фахівців для навчання користуванню новітньої техніки.

Однак не будемо забігати наперед - основні події розгорнуться після 13 лютого.

Немає коментарів:

Дописати коментар