середу, 3 червня 2015 р.

Навіщо Путіну атакувати Мар'їнку

Сьогоднішню атаку російських найманців і терористів «ДНР» на позиції сил АТО в районі Мар'їнки навряд чи можна назвати несподіваною. Наступальні дії, судячи зі звітів нашої розвідки, з того боку готувалися вже давно. Невідомим до останнього моменту залишалося лише конкретний напрям, на якому зважаться вдарити рашисти. Тим не менш, довгий час така атака відкладалася. Чому ж бойовики зважилися на штурм згаданого населеного пункту саме тепер? Все дуже просто: Кремлю вкрай необхідно підтримувати культивоване ним пораженське реноме ЗСУ і нагадати міжнародній спільноті, що діючі санкції як і раніше нічого для Москви не значать.

В першу чергу для російських спонсорів та організаторів війни на Донбасі важливо створити картинку, що в українській армії, як і на початку цього конфлікту, панує хаос, некомпетентність і корупція. Для цього, в уявленні влади РФ, достатньо всього лише відбити у ЗСУ черговий населений пункт - Мар'їнка. Тим самим у Кремлі сподівалися продовжити сумний список трагічних географічних точок на карті АТО, в якому на даний момент вже значаться Іловайськ, донецький аеропорт і Дебальцеве. Першочергова мета - деморалізувати громадян України, мовляв, займіться нарешті своїм військовим керівництвом, яке не вміє робити висновки від поразки до поразки.

Але, як показав підсумок нинішнього бою за Мар'їнку, висновки все-таки були зроблені. Про що свідчить оперативно прийняте рішення, з відповідним повідомленням міжнародних спостерігачів, про застосування артилерії, відведеної раніше від лінії фронту по Мінських угодах, для відбиття атаки рашистів. У підсумку Мар'їнка залишилася за нами, а атакуючі терористи зазнали суттєвих втрат.

Крім того, давши команду атакувати позиції ЗСУ сьогодні, в Кремлі сподівалися зіпсувати завтрашнє звернення президента України до Верховної Ради. Адже в промові, що готується главою держави, чимала частина тексту присвячена новим обмеженням економічного та інших видів співробітництва з РФ. Зрозуміло, що на тлі настільки бажаної поразки ЗСУ в Мар'їнці таке звернення було б повністю нівельовано. Не вийшло.

Ще одна причина для наступу на Мар'їнку - зрив вчорашніх переговорів сторін конфлікту і представників ОБСЄ в Мінську. Для команди Володимира Путіна дуже важливо показати, в першу чергу керівництву України, що якщо йому не поступитися в діалозі про долю Донбасу, то на Донбасі знову почнеться повномасштабна війна. На кримінальному жаргоні такий хід називається «взяти на понт», чим, власне, президент РФ займається всю свою кар'єру. От тільки задіяти такий важіль тиску для Москви стає все складніше, враховуючи те, що українська армія набирається досвіду і вправності, тому перемагати її так само легко, як минулого року вже не вийде.

Четвертим, і одним з найбільш важливих мотивів розпочатої нової атаки Кремля на Україну, безумовно, було бажання російської влади продемонструвати своє фе країнам Великої сімки. 6-7 червня учасники цього авторитетного об'єднання зберуться на черговий саміт, куди не покликали Росію. Але, найстрашніше для РФ те, що в рамках цього заходу його учасники мають намір висловити свою підтримку Україні в питанні реструктуризації боргів та проведенні реформ. І, вирішивши взяти черговий населений пункт на Донбасі під свій контроль і продовжити наступ, в Москві мали намір показати, що вони думають і про Велику сімку, і про Україну. Виходячи з цього, нескладно спрогнозувати, що сьогодні вночі або завтра вранці поки що затихлі в районі Мар'їнки бої можуть поновитися з новою силою.

Немає коментарів:

Дописати коментар