четвер, 20 серпня 2015 р.

Швидка зачистка Донецька

Дорогі земляки. Звертаюся до вас.

Мене, якщо чесно, до гикавки дістали заяви деяких альтернативно обдарованих співгромадян, які заявляють, що треба було ЗСУ, НГ навесні 2014 взяти по-швидкому Донецьк, і не було б проблем. Але ЗСУ та НГ наказу не отримали, швидкої зачистки не було, а значить «зрада».

Хтось каже, що хунті Києва потрібна була війна і тому бойовикам дали розростися. Хтось каже, що Києву потрібно було зміна електорального поля з метою зробити з Петі однотурового. Багато різних версій є, деякі з версій навіть штовхають люди, які щиро вважають себе патріотами.

Загалом, альтернативно обдаровані співгромадяни думають, що зачистити невеликі загони бойовиків можна було відносно легко навесні 2014 року.

І не було б війни. Типу як у Харкові, говорять ось люди. Дивно, що не говорять, як у Криму. Там теж були нечисленні загони СпН.

Хотілося б зауважити, до речі, що як в Харкові не вийшло б. Тому що в Харкові Гепа ліг під Беню, і вдалося зломити опір малою кров'ю. А в Донецьку всі лягли під Ахметова, а Ахметов посилено гудів. У Донецьку треба було, напевно, як в Одесі все робити, але не було кому. Та й не був ніхто тоді до такого готовий.


А взагалі треба було робити, швидше, як у Дніпропетровську, де всіх не особливо згідних вивезли і розпорошили по посадках. А без методів, як в Одесі чи Дніпропетровську, вийшов би Хомс. Що таке Хомс?

Дивіться на це славне місто. Це Сирія.


Сирійська армія, рівень боєздатності якої перевищував рівень ЗСУ, НГ і добробатів на весну 2014 в кілька десятків разів, по-швидкому взяла Хомс (званий «столицею революції», ага). Ну і зачистила бойовиків або, якщо хочете, зачистила революціонерів. Риторика тут не головне, ми говоримо зараз виключно про технічні можливості та інструменти.

Треба розуміти, що армія Сирії - це армія, яка постійно застосовується протягом десятків останніх років, періодично крупно воює, в неї закачують величезні нафтогрошища, правляча сім'я в ній служить і т.д. і т.п.

Загалом, армія Сирії в порівнянні з ЗСУ зразка весни 2014 - це потужна і сильна структура.

Армія Сирії озброєна робочими «Точками-У», «СКАД», «Лунами». Ракетне озброєння Сирії було найпотужнішим серед країн третього світу. В армії Сирії на момент початку конфлікту було близько 120-150 бойових літаків, сотні вертольотів, тисячі танків на ходу. Реально тисячі танків, і все на ходу, багато - модернізовані. Так, наприклад 122 Т-72/М були модернізовані італійцями, на них поставили сучасну систему управління вогнем. Тисячі бронетранспортерів і бронемашин, і все на ходу, все реально бойове. Ну і ще тисячі танків на зберіганні. А також самохідки і Гвоздики - сотнями, гаубиці, Гради - сотнями і т.д. і т.п. Армія Сирії мала досвід боїв з ЦАХАЛ (правда, невдалий), з самою боєздатною армією регіону, а може й світу. Офіцери армії Сирії регулярно їздили «у відпустку» до Лівану потренувати Хізбаллу. Загалом, нормальна у Сирії армія, регіон зобов'язує.

І треба розуміти, що Башар Асад, це не шоколаденфюрер Петя з родини фарцовщиків-ділків. Асади - це справжня, без дурнів, хунта, яка, якщо треба, готова труїти своїх підданих навіть хімзброєю. Батько Башара, Хафіз, військовий, навчався в Союзі. До того як стати диктатором, командував ППО. Сам Башар хоч і мріяв бути лікарем, закінчив танкову академію (в Хомсі, до речі). Командував танковим батальйоном. Брат Башара Басіль теж пройшов військову кар'єру. Коротше, ось вони хунта.

Отже, Хомс - з населенням майже таким, як у Донецька, до війни близько мільйона чоловік, - столиця області, точніше, провінції. Багате місто, один із промислових центрів, почути Донбас. Ось це все.

Сирійська армія почала зачистку Хомса, контроль над яким був, по суті, втрачений раніше, 3 лютого 2012 і закінчився 29 лютого 2012 року Дійсно швидко. Бойовики, озброєні тоді хрін знає чим, були розігнані, жертви були для такої операції мінімальними - кілька сотень загиблих.

Це було здійснено не в останню чергу, тому що Башар Асад володів на той момент більшою легітимністю, ніж Турчинов з Яценюком. Армія була в значній мірі лояльна Асаду, бойовики і опозиція були вельми розрізнені. Операція була проведена успішно також тому, що боєздатність армії Сирії була просто космічною порівняно з ЗСУ весни 2014, як вже було сказано вище.

Здавалося б, ось приклад нормальної операції, ось як треба було діяти Сєні, Пастору і Пєті?

Чи ні?

Незважаючи на те, що асадовска хунта політичних супротивників почала кидати в тюрми і підвішувати за ребра за пару років до того, як Сєня перетворився з сперматозоїда в подобу людини, провести нормальну зачистку Хомса у Асадів не вийшло. Це при тому, що інструменти були, можливості були і т.д. Оскільки не була усунута причина. До речі, про інструменти, про причини - пізніше.

Щоб ви розуміли, для того щоб провести зачистку Донецька навесні 2014, потрібна була не тільки армія, як в Сирії (якої не було). ЗСУ і зараз після року боїв і судомних підсилень не дотягує до рівня сирійської передвоєнної армії (потрібні роки мирного часу і купа грошей для створення такої армії).

Так от, крім безпосереднього захоплення міста-мільйонника, потрібно було ще якось зачистити регіоналівську вертикаль влади (а це тисячі чоловік), всі їхні охоронні структури (а це теж тисячі озброєних осіб), всі лояльні їм спецслужби, служби і правоохоронні структури (а це тисячі озброєних осіб), якось нейтралізувати працівників підприємств регіоналів (а це десятки тисяч чоловік), а також активних адептів «Путінвведівойска» (а цих я бачив на референдумі, їх теж було чимало, хто б що не говорив). Треба було б, як мінімум, з боєм захопити і заарештувати Ахметова, причому зробити це незаконно (а що ти йому пред'явиш?). Його самого охороняла і охороняє своя міні-армія. Дивіться, що купує його охоронець (і за сумісництвом депутат Верховної Ради) в 2012 році.

Навіщо треба було діяти так? А тому, що регіонали і качали карту сепаратизму, лякали Київ Росією, забезпечували політичне прикриття для бойовиків, забезпечували їх грошима, допомагали з агітаційними і поліграфічними потужностями, розміщували в готелях і гуртожитках, приставляли ДАІшні конвої до їх колон, годували, прикривали від криміналу, підганяли бетономішалки для заливки бетону в доти і т.д. і т.п. Як ви розумієте, регіонали - це представники великого бізнесу, і у багатьох з них були підприємства, а у деяких і великі. Працівники підприємств у разі активних дій проти власників підприємств, природно б, встали на сторону власників, захищаючи свої робочі місця. Регіонали просто сказали б робочим, що Київ хоче зупинити виробництва, обнести Донбас колючим дротом, вдарити по Донбасу атомною бомбою, і люди самі б пішли блокувати техніку, захоплювати будівлі тощо Власне, в більшості випадків описане за підсумком все одно відбулося. І відбувалося потім і в Києві, наприклад, під час спецоперації ДТЕК «Бастіон» у 2015 році. Та й працівники меткомбінатів в Маріуполі побули в бойовиках, а потім спокійно повернулися на роботу на завод.

Загалом, легка фраза «зачистити Донецьк», яку зараз кидають альтернативно обдаровані співгромадяни, вимагала б активних дій і інтернування відносно десятків тисяч чоловік (а може бути, і більше сотні тисяч чоловік), причому в незаконному форматі (арешти за висловлювання, за участь у мітингу, за блокування роботи державних органів влади, банально за прапор РФ або «ДНР», за саботаж, за перешкоду руху військової техніки, за приховування бойовиків, за допомогу бойовикам, за косий погляд і т.д.).

Крім цього, при такому масштабі дій було б бажано інтернувати і всіх близьких родичів, тих, хто загинув в результаті проведення операції по захопленню міста і був інтернований в першій хвилі. Все описане вище - це і мали б бути ті самі концентраційні табори, якими лякала жителів Донецька російська пропаганда. В України не було, немає, і, сподіваюся, не буде ніколи інструментів для проведення операцій такого роду і такого обсягу. Тобто дану задачу виконати було неможливо в принципі.

Я був у Донецьку тоді і пам'ятаю істерію і настрої жителів, які створювалися роками. Не треба мені зараз розповідати, що проросійські маргінали були нечисленні і неорганізовані і не мали підтримки більшості. Маргінали, може, й не мали підтримки, і були нечисленні, але не про те мова. Адже місцева влада і представники великого капіталу мали підтримку і легітимність в очах більшості, і саме вони на перших порах маргіналами і керували. Тому саме проукраїнські сили були в меншості, і тому вони стали об'єктом терору, переслідування і інтернування з боку неорганізованих і нечисленних бойовиків при мовчазній згоді більшості по описаній вище схемі з незаконними арештами. Просто називалося це - не інтернувати, а кинути на підвал.

Донецьк - не Харків, і не Одеса, і діяти в умовах активної і системної протидії місцевої влади було просто неможливо. Не має значення, чого там хотіли Сєня, Пєтя і Держдеп, танцювала цю гру місцева влада. Місцева влада і бізнес думали, що вони використовують РФ, як пугало, у своїх шкурних інтересах.

Тим, хто каже, що Україні слід було б описаними вище інструментами для масового інтернування громадян обзавестися, я скажу, що вони ідіоти. Більшовики створили ЧК для таких цілей сто років тому, і зараз її відрижка ФСБ - вже проблема не тільки РФ, але й сусідніх країн. Такі інструменти ще можна створити, але позбутися від них потім не дуже виходить. Такі інструменти самі від кого хочеш позбудуться.

Отже, що ми маємо. Коштів, для того щоб виконати операцію по захопленню Донецька з мінімальними втратами серед цивільних і некомбатантів при опорі місцевої влади та РФ, навесні 2014 Україна практично не мала. І влітку теж ними не особливо була забезпечена. Одна справа йти вздовж кордону і ставити блоки в полях, інше - наступати в забудову.

Інструментів, щоб провести нормальну зачистку Донецька в тій ситуації, Україна, в принципі, не мала ніколи і не планує створювати, оскільки для цього треба спочатку встановити в країні справжню диктатуру. А у нас все-таки поки демократія. Саме тому був прийнятий за робочий варіант план відсікання бойовиків від держкордону з РФ, далі розсічення на частини і потім вже переговори з тим, хто в той момент в анклавах буде біля керма. Тому що швидко стало зрозуміло, що місцева влада та донецький олігархат лише думали, що вони грають цю гру, а грала її РФ чужими руками. Але це вже інша історія, про неї я вже писав і ще напишу.

Я це все до чого.

У Асада була армія, тобто були можливості для захоплення Хомса. Власне, він його і захопив, як уже було сказано, з 3 лютого по 29 лютого 2012.

У Асада були інструменти для описаної вище зачистки, та й місцева влада Хомса була вельми лояльна до Асада, а революціонери не були такі монолітні, як донецький клан, що не володіли такою кількістю підприємств, не мали такої соціальної підтримки, як металургійні та вугільні барони Донбасу і т.д. і т.п. Загалом, Асад починав по-чесному, в тепличних умовах, якщо порівнювати з Сєнєю і Пастором. Французькі «відпускники» в Хомсі були дуже і дуже нечисленні (якщо були), і на Леклерках ​​не ганяли. Франція спільного кордону з Сирією не мала (хоча Туреччина, наприклад, мала й гадила, як могла).

А тепер фото.

Це Хомс зараз.


І Ось.


Ось центр.


Тисячі їх фото.


Десятки тисяч.


Куди не глянь.



А ось черга за їдою.


А так воює армія Сирії в Хомсі. Це «Змій Горинич», той самий, яким Моторола обрушив перекриття ДАП. До речі, схожа тактика, так, використовувати засіб для розмінування проти будівель і супротивника?


Як вам наслідки «швидко зачистити»?

Немає коментарів:

Дописати коментар